Kontakt Forside

Tlf: 61 61 10 19 | Email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Find og følg os på: linkd gogle

Sådan skaber du et godt montage-flow i dit byggeri

Et godt montage-flow spiller en afgørende rolle for et byggeprojekts succes. Montage-flowet har nemlig en stor betydning for byggeprojektets effektivitet og muligheden for at skabe den mest optimale byggeproces.

Relateret artikel: 5 råd som øger sandsynligheden for et succefuldt projekt 

Der er mange muligheder for at skabe et godt montage-flow. Men for at skabe et godt og ikke mindst effektivt montage-flow bør vigtige pramtre beskrives og planlægges nøje. Hvilke paramenter som derfor er særligt afgørende for at skabe et godt montage-flow kan du læse om i denne artikel.

montage

Hvad skal der ske: beskrivelse af byggeriets montageaktiviteter

Før montagearbejdet skal finde sted bør de enkelte montageaktiviteter være foruddefineret og beskrevet, således at de involverede i projektgruppen er orienteret og informeret herom.

Hvordan det er muligt at beskrive byggeriets montageaktiviteter og herigennem involvere projektgruppen kan du finde eksempler på her:

Håndværkeren er instrueret
Denne metode bør begrænses til montageaktiviteter med kort interval samt opgaver der ikke kan beskrives eller tegnes entydigt.

Beskrevet i en beskrivelse
En tydelig beskrivelse af hvad der skal ske, med en tilhørende kort beskrivelse af omfang, grænseflader til andre faggrupper samt særlige forhold som håndværkerne skal være opmærksomme på.

Vist på en tegning
Tegninger er det mest normalt at beskrive en montageaktivitet - eventuelt i kombination med beskrivelsen. Tegningen over aktiviteten skal være entydigt og på et højt detaljeniveau som gør det muligt at udføre arbejdet i den ønskede kvalitet.

Tegningerne skal være udformet ”bygbart”. Det vil sige målsat, kordineret med hensyn til andre faggrupper og ledsaget af detaljetegninger over kritiske områder.

Med en beskrivelse af montageaktiviteterne vil der være et klart overblik over byggeriets montageomfang. Når denne del er på plads bør montagearbejdet uddelegeres.  

Hvem gør hvad og med hvilke ressourcer: uddelegering af montagearbejdet

Det er som regel en overkommelig og overskuelig opgave at uddelegere montagearbejdet og dertil bestemme, hvilke ressourcer deres arbejde kræver. Eksempelvis er det ofte tømmeren som laver tømmerarbejdet, elektrikere laver el-arbejdet osv., hvor deres arbejde ofte parallelt for at få et effektivt og godt montage-flow. Et eksempel på dette kunne være, hvis der skal udføres hulboringer af andre entreprenører samtidig med at el installationer skal indarbejdes og som parallelt vedrører tømmerens arbejde.

Relateret artikel: Sådan skaber du den gode byggeproces hvordan du skaber den gode byggeproces

For at sikre, at der her ses et godt samarbejde og dermed montage-flow i forbindelse med de involverede i projektgruppen bør de nødvendige hjælpemidler så som stilladser, lifte og kraner være til rådighed efter behov. Derfor er det ligeledes vigtigt, at eventuelle behov for hjælpemidler er medtænkt i forhold til planlægning af ressourcer til montageaktiviteter.

Hvornår og i hvilken rækkefølge skal montagen finde sted?

Kunsten ved at skabe det gode montage-flow ses ved, at ovenstående to afsnit kombineres. Dermed sagt, at når montagearbejdet er beskrevet og arbejdet uddelegeret bør næste step være, at planlægge hvornår og i hvilken rækkefølge montagearbejdet skal finde sted.  

Et godt montage-flow skabes derved ved at besvare spørgsmålene i denne model:

sdan-skaber-et-godt-montage-flow 600x250 4

For at skabe et godt montage-flow er samtidig vigtigt at planlægningen og besvarelsen af ovenstående spørgsmål sker i god tid. På den måde er det muligt at sikre, at de nødvendige ressourcer er til stede i den periode som aktiviteterne planlægges – både i forhold til bemanding og hjælpemidler.

Planlægningen kan med fordel ske i samarbejde med dem der rent fysisk skal udføre montagearbejdet.

Tak fordi du læste med
Har du spørgsmål til artiklen, kommentare eller har du brug for rådgivning omkring dit byggeri er du velkommen til at kontakte os her.

Relaterende artikler som måske kan have din interesse:

Tekniske installationer: en overset besparelsesmulighed?

6 steps: sådan skaber du den gode proces

CWP flgplinkedin