Kontakt Forside

Tlf: 61 61 10 19 | Email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Find og følg os på: linkd gogle

Starter en forsinkelse i virkelighed i ide- og projekteringensfasen?

Forsinkelser og budgetoverskridelser er et hyppigt tilbageværende tema, specielt omkring store byggeprojekter, hvor konsekvenserne er større og måske mere synlige. Men starter forsinkelsen måske nærmere et andet sted i værdikæden end i monteringsfasen, hvor konsekvenserne først bliver synlige? Det spørgsmål sætter vi under lup her.

Undga-forsinkelser-i-byggeriet

Farer for forsinkelser i byggeprojektets faser

Et typisk billede af en værdikæde baseret på en typisk arbejdsdeling, hvor bygherren/dennes rådgiver i fase 1 bl.a. optimerer brutto/netto areal disponering. Denne fordeling kan gå hårdt ud over teknikrum og skakter, som begrænses til et minimum for at opnå den største afkast af ejendommen.

I fase 2 realiseres ønskerne til ejendommen i projekteringsforløbet, hvor de enkelte bygningsdele bearbejdes, koordineres og gøres bygbare. Se illustration:

Undga-forsinkelser-i-byggeriet

De to første faser er jo som bekendt en virtuel verden, enten i elektronisk form ved BIM eller traditionelt 2D format.

Fælles for de to faser er dog, at der nødvendigvis ikke tages hensyn til eller højde for eventuelle kollationer og tolerancer som vil opstå, og flere normere og branchestandarter har allerede defineret, hvad der betragtes som rimeligt og acceptabel.

Eksporteres mange måske lidt for optimistiske vurderinger, forudsætninger eller optimeringer til 3 fases montage, vil der opstå forsinkelser og mange gang vil flere faggrupper blive påført unødvendige forsinkelser, omkostninger, tilbagegange og korrigeret handling i form af forandringer og alternative løsninger.

Løsningsforslag: sådan undgås forsinkelsen i fase 1

For at forhindre forsinkelser kan en løsning være at indarbejde tolerancer. Her kunne et godt udgangspunkt være, at benytte allerede eksisterende tolerancer i form af branchestander så som:

• Betonelementer leverancer DS 482 +/- 10-20 mm
• Betonelement montage DS 2427’s tolerancekrav på ±10 mm
• Nedhængt loft af gipsplader på stål +/- 3 mm
• Respektafstand teknisk isolering DS 552 afstandskrav til bygnings del og andre installationer 50 mm

Derudover kommer tillæg i forbindelse med afvigelser i form af pilehøjder, m.m.

Ved at indarbejde de mest elementære tolerancer i et fornødent omfang, og som minimum de tolerancer, som er angivet i danske standarter, eller fabrikanter af byggematerialers anvisninger, er det muligt at undgå omfattende kollationer mellem de enkelte faggrupper.

Vi anbefaler derfor, at der indarbejdes tolerancer for ikke at eksporterer forsinkelser fra den en fase til den anden. I stedet bør problemer, som retmæssigt skulle have været løst, eksporteres i de foregående faser, men først bliver synlig i den 3 fase nemlig i udførelses fasen, hvor eventuelle problemer ikke kan skubbes længere og der med bliver til virkelighed.

Læs flere artikler om effektiv projektering i byggeprojektet og følg os på LinkedIn.